Uutinen 22.10.2020 klo 14.34
Taimenten kutua tarkkailtiin pimeässä vuonna 2019. Tänä vuonna purojen varsilla on syytä pitää huolta turvaväleistä ja käyttää kasvomaskia.. © Miikka Pulliainen
Lauantaina 24.10.2020 vietetään kansainvälistä vaellus kalapäivää, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta vapaana virtaavien jokien ja vaelluskalojen tärkeydestä sekä kannustaa kaikkia jännittävälle seurantaretkelle lähiluontoon. Taimenten kutua pääkaupunkiseudun puroilla on mahdollista seurata myös suorina lähetyksinä 23.-24.10. Vaelluskala ry:n Facebook-sivulla.
Etenkin pienemmissä purovesissä taimenten kutu on vaikuttava luonnonnäytelmä
Emokalat ja kutupesät erottuvat erityisen hyvin illalla taskulampun valossa, jolloin katselu ei häiritse emotaimenen kutemista. Kiivaimpana kutuaikana kutemista voi seurata myös päiväsaikaan. Tarkkailu soveltuu kaikille vaelluskaloista kiinnostuneille.
Juhlista teemapäivää tekemällä kuduntarkkailuretki lähiluontoon
Tänä viikonloppuna kuduntarkkailua tehdään kymmenillä eri virtavesillä ympäri koko maata. Etelässä isompien emojen kutu on vasta pääsemässä käyntiin, kun taas Pohjois-Suomessa kutu on jo loppumetreillä tai päättynyt.
Pääkaupunkiseudulla hyvä mahdollisuus kudun tarkkailuun on esimerkiksi Haaganpurolla ja Longinojalla Helsingissä sekä Pakkalanpurolla, Kylmäojalla ja Rekolanojalla Vantaalla. Myös Monikonpuro, Lukupuro ja Finnoonpuro Espoossa sekä Sipoonjoki ovat suositeltavia. Muualla hyviin kohteisiin lukeutuvat esimerkiksi Raumanjoki, Vääksynjoki, Imatran kaupunkipuro, Oulun Hupisaarten purot sekä Ingarskilanjoki Kocksbybäckenissä.
Syksy on hyvää aikaa tarkkailla uhanalaisten taimenten kutua puroissa ja joissa. Runsaat sateet saavat kookkaammatkin kalat kuten vaellustaimenet nousemaan merestä pienempiin virtavesiin kudulle. Lähdeperäisissä ja puhtaammissa virtavesissä uhanalaisten taimenten lisääntyminen onnistuu paremmin ja tuottaa moninkertaisesti poikasia.
Jotta kalasto voisi hyvin on tärkeää parantaa purojen tilaa
Puroja on Suomessa arviolta noin 100 000 km, mutta kattava kuva niiden kunnosta puuttuu. SYKEssä pyritään parantamaan virtavesien tilaa useissa hankkeissa mm. edistämällä kansalaisten osallistumista kunnostuksiin ja seurantaan. Esimerkiksi laajan Freshabit LIFE IP -hankkeen tavoitteena on lisätä tietoa ja edistää puhtaiden vesien säilymistä Suomessa. SYKEssä tehty purosivusto on osa Freshabit-työtä (kuva alla).
Kutuseurantaa tehdään vapaaehtoisvoimin
Uhanalaisten taimenten tutkimuksen ja suojelun kannalta on tärkeää saada tietää minne ja kuinka paljon uhanalaisia vaellustaimenia nousee kudulle. Suomessa tehdään vapaaehtoisvoimin kutuseurantaa, jonka avulla saadaan arvokasta tietoa. Kutuseurantatapahtumaa 23.-24.10. pääkaupunkiseudulla järjestävät Vaelluskala ry ja Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura ry.
Lisätietoa
Henrik Kettunen, Vaelluskala ry, p. 050 5949 725, etunimi.sukunimi@vaelluskala.net
Juha Salonen, Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura ry, p. 050 5907 348
Pinja Kasvio, Suomen ympäristökeskus SYKE / Vesistökunnostusverkosto, p. 0295 252 149, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Linkkejä