Suomen ympäristökeskuksessa (Syke) seurataan satelliittiteknologian avulla ympäristön tilaa. Satelliittihavaintojen avulla seurataan Itämeren pintaleväkukintoja sekä Itämeren ja Suomen suurimpien järvien pintalämpötilaa, sameutta, a-klorofyllipitoisuutta, näkösyvyyttä ja humuspitoisuutta. Lisäksi seurataan lumen peittämää alaa Pohjois-, Keski- ja Itä-Euroopan alueilla ja järvien jääpeitettä Itämeren valuma-alueella. Erilaisia luonnonilmiöitä ja ympäristön muutoksia voi seurata myös tosivärikuvien avulla. Päivittäisiä aineistoja, kausikoosteita sekä aikasarjoja pääsee selaamaan Syken Tarkka-palvelussa. Suurin osa aineistoista on avointa dataa ja ne on saatavilla Syken satelliittihavaintojen rajapinnoilta. Lisätietoja aineistoista ja mm. Tarkkan käyttöohjeet löytyy Syken EOWikistä.
Ahvenanmaa ja Saaristomeri 18.8.2015 © Kuva: Syke. Alkuperäinen data: USGS/NASA Landsat Program. (Kuvasta aukeaa laajempi kartta Tarkka-palvelussa).
Satelliittiaineistot
Päivittäiset aineistot Tarkka-palvelussa metatieto
-
Tosivärikuvat
(Sentinel-2 MSI, Sentinel-3 OLCI, Landsat-8 OLI, Envisat MERIS) (2002–), metatieto
-
Itämeren a-klorofyllipitoisuus
(2003–2011), metatieto
-
Itämeren ja Suomen järvien sameus
(2011–), metatieto
-
Itämeren pintalevälautat
(2012–), metatieto
-
Itämeren ja Suomen järvien pintalämpötila
(2012–), metatieto
-
Itämeren ja Suomen järvien humuspitoisuus
(2017–)
-
Itämeren ja Suomen järvien näkösyvyys
(2016–)
-
Lumipeite Pohjois-, Keski- ja Itä-Euroopan alueilla
( 2014–), metatieto
-
Järvien jääpeite Itämeren valuma-alueella
(2017–), metatieto
Koosteet Tarkka-palvelussa
Käyttölupa
Syken tarjoamat satelliittituotteet kuuluvat avoimen tietoaineiston käyttöluvan piiriin.
Lähdemerkinnät
Aineistot ovat Suomen ympäristökeskuksen (Syke) Paikkatieto- ja kaukokartoitusjärjestelmä -ryhmän sekä Geoinformatiikkatutkimusryhmän tuottamia. Satelliittikuvatulkinnat tehdään käyttäen useita NASAn, NOAAn ja EU:n Copernicus-ohjelman Sentinel-sarjan instrumentteja. Tällä hetkellä havainnointiin käytetään Sentinel-2 (ESA), Sentinel-3 (ESA), Landsat-8 (NASA) ja TERRA MODIS (NASA) -satelliitti-instrumentteja. Aiemmin ovat olleet käytössä myös NOAA-AVHRR (NOAA), AQUA/TERRA MODIS (NASA), ENVISAT MERIS (ESA), RADARSAT (CSA) ja AMSR-E (NASA) -instrumentit. ENVISAT MERIS- sekä Sentinel-2 -kuvat on ladattu ESAn datapalvelimilta. Landsat-8 -kuvat ja osa AQUA MODIS -kuvista on ladattu NASAn arkistoista. Ilmatieteen laitos on vastaanottanut NOAA-AVHRR- ja AQUA/TERRA MODIS-kuvat.
Suomen ympäristökeskus (Syke) on mainittava lähteenä, jos tuotteita käytetään julkaisuissa tai esityksissä tai saatetaan muulla tavoin yleisön saataviin. Tosivärikuvia hyödynnettäessä täytyy mainita myös alkuperäisen datan toimittaja. Esimerkiksi Sentinel 2 -kuville "Alkuperäiset kuvat: ESA Copernicus Sentinel Data, Syke" tai Landsat 8 -kuville "Alkuperäiset kuvat: USGS/NASA Landsat Program, Syke". Tieteellisten julkaisujen viittauksia varten lisätietoja saa tukipalvelusta: ryhma@syke.fi [ryhma = eotuki].