Ekosysteemipalvelut-teeman seurannat

Teemaan liittyvät seurannat tuottavat valtakunnallista perustietoa lajiston ja niiden elinympäristöjen tilasta. SYKE kerää havaintosarjoja merimetsoista, valkoposkihanhista, päiväperhosista sekä jokien ja järvien lajistosta. Pääosa seurannoista on aloitettu 1990-luvulla, mutta sisävesien lajistoa on seurattu 1960-luvulta lähtien. Seurannoissa mitataan mm. lajien runsautta, levinneisyyttä ja elinvoimaisuuden eri osatekijöitä. Seurantatietojen pohjalta arvioidaan eliöiden ja elinympäristöjen tilaa, suojelutarpeita ja suotuisaa suojelun tasoa ja kestävää käyttöä sekä kehitetään keinoja monimuotoisuuden suojeluun, hoitoon ja ennallistamiseen.

Ratamoverkkoperhonen

                               © Petri Shemeikka



SYKE raportoi mm. Luontodirektiivin luontotyyppien seurannasta suoraan ympäristöministeriölle. Seurannasta riippuen tiedot tallennetaan joko Herttaan, SYKEn tietokantoihin tai julkaistaan ymparisto.fi-sivustolla.

Suomessa vastuu biodiversiteetin seurannan järjestämisestä kuuluu ympäristöministeriölle, joka on antanut valtakunnallisen biodiversiteettiseurannan koordinoinnin SYKEn tehtäväksi. SYKEn vetämät seurannat toteutetaan usein yhteistyössä ELY-keskusten kanssa ja osassa seurannoista kansalaisjärjestöjen ja vapaaehtoistyön osuus on merkittävä.

Luonnon monimuotoisuuden seurantaa säätelee kansallinen ja kansainvälinen lainsäädäntö. Näistä tärkeimpiä ovat YK:n biologista monimuotoisuutta koskeva yleissopimus, EU:n lintu- ja luontodirektiivit sekä luonnonsuojelulaki ja -asetus.
Seurannat osoittavat päiväperhosten hieman vähentyneen ja yöperhosten määrien pysyneen ennallaan 17.11.2022
Maamme kolme eri perhosseurantaa esittelevät tuloksiaan 19.11. järjestettävässä yhteisseminaarissa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun jo 1990-luvulla käynnistyneiden seurantojen havainnoijat kokoontuvat yhteen. Tulosten perusteella päiväperhosten kokonaismäärät ovat hieman laskeneet, kun taas yöperhosten määrät ovat pysyneet ennallaan.
Lue lisää
Uutta tietoa pölyttäjien tilasta ja seurannasta sekä niiden tuottamista hyödyistä 12.10.2022
Tuoreessa raportissa on uutta tietoa noin 300 yleisen pölyttäjälajin esiintyvyyden muutoksista Suomessa. Tutkimuksessa ei havaittu merkittävää muutosta pölyttäjien esiintyvyydessä. Neljä vuotta toiminut kimalaisseuranta on kiinnostanut kansalaisia suuresti. Pölyttäjät tuottavat vuosittain maamme maataloudelle noin 50 miljoonaa euroa taloudellista lisäarvoa.
Lue lisää
Ilmastonmuutoksen hillinnän ja monimuotoisuuden turvaamisen välistä yhteyttä voidaan vahvistaa 12.9.2022
Ilmastoneutraalisuuteen tähtäävään LULUCF-asetukseen ehdotetut muutokset eivät paranna riittävästi luonnon monimuotoisuuden tilaa Suomessa. Suomen ympäristökeskus ehdottaa kolmea toimenpidettä, jotka turvaisivat luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja edistäisivät hiilensidontaa. Sekä epäsuotuisassa tilassa olevien luontodirektiivin metsäisten luontotyyppien että luonto- ja lintudirektiivien lajien tilan tulee kehittyä suotuisaan suuntaan.
Lue lisää

Uutiset

RSS
  • Tule kuulolle pölyttäjäpäivään 19.5.2022 2.5.2022
    Hiljattain julkaistiin Suomen kansallinen pölyttäjästrategia, ja sen toimenpiteillä turvataan pölyttäjien ja pölytyspalvelun tulevaisuutta maassamme. Keinoja on siis tarjolla, nyt on aika kääriä hihat. Mukaan tarvitaan kaikki, niin isot toimijat kuin yksittäiset kotipuutarhuritkin!
  • Yöperhosseurannan aineisto on ladattavissa Laji.fi:stä 21.2.2022
    Suomessa kerätty yöperhosaineisto on julkaistu Luomuksen ylläpitämässä Suomen Lajitietokeskuksessa, ja on nyt ladattavissa Laji.fi-palvelun kautta. Yöperhosseuranta tuottaa tietoa niin yöperhosista kuin laajemmin Suomen luonnon tilasta kuten elinympäristöjen ja ilmaston muutoksista sekä lajiston kyvystä sopeutua muuttuvaan ympäristöön. Valtakunnallinen yöperhosseuranta (Nocturna) on Suomen ympäristökeskuksen SYKE ylläpitämä pitkäaikaisseuranta, joka on jatkunut vuodesta 1993 lähtien.
Lisää uutisia
Julkaistu 17.4.2013 klo 12.48, päivitetty 21.12.2023 klo 13.37
Kohderyhmä: