Miten huomioida ympäristöarvot ojitushankkeissa? Uusi opas kokosi tiedot yksiin kansiin

Uutinen 9.9.2024 klo 11.25
Kosteikot muodostavat tärkeitä elinympäristöjä ja levähdyspaikkoja monille vesilinnuille. Maisema Kohrinnotkolta vuonna 2022 © Selma Salin

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus (Syke) ovat julkaisseet uuden oppaan, joka korostaa ympäristöystävällisten menetelmien käyttöä ojitus- ja kuivatushankkeissa.

Vuoden 2022 lopussa päättynyt kansallinen peruskuivatuksen tukimuoto on siirtynyt osaksi EU-rahoitteisia maataloustukia. Tuen saamiseksi peruskuivatustoiminnassa on edistettävä ympäristön tilaa ja kestävää tuotantotapaa. Suunnittelussa on huomioitava myös vesiensuojelu, luonnon monimuotoisuus sekä ilmastonmuutokseen sopeutuminen.

Käytännön ohjeita kestävään vesienhallintaan ja parempaan vesiensuojeluun

ELY-keskuksen ja Syken laatima opas tarjoaa käytännön keinoja hyödyntää luonnonmukaisia menetelmiä valuma-alueiden vesitalouden hallinnassa. Lisäksi opas esittelee kestäviä ratkaisuja, jotka parantavat peltojen kuivatusmahdollisuuksia ja samalla edistävät ympäristön hyvinvointia.

Keskeisiin suosituksiin kuuluu esimerkiksi kosteikkojen perustaminen. Kosteikot eivät ainoastaan varastoi vettä, vaan ne myös parantavat sen laatua.

– Myös tulvatasanteelliset kaksitasouomat, pohjakynnykset ja uomien reunakasvillisuuden säilyttäminen auttavat hidastamaan veden virtausta ja suojaamaan maaperää eroosiolta, kertoo opasta laatimassa ollut Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Eeva Nuotio.

Ojitushankkeissa suositellaan tarkastelemaan vaikutuksia koko valuma-alueen näkökulmasta, mikä edistää tulva- ja vesiensuojelua, mutta tukee myös ilmastotavoitteita, maisemanhoitoa ja virkistyskäyttöä. Valuma-aluelähtöisellä suunnittelulla voidaan samalla huomioida tuotannolliset tavoitteet, kuten metsänkasvatuksen ja maanviljelyn vedensaannin ja kuivatustarpeiden koordinoitu toteuttaminen.

Julkaisu

Uusi opas: Ympäristöarvojen huomioiminen ojitushankkeissa luonnonmukaisten menetelmien avulla (doria.fi)

Lisätietoa

Johtava vesitalousasiantuntija Eeva Nuotio, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 028 025, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Erikoistutkija, ryhmäpäällikkö Pasi Valkama, Suomen ympäristökeskus (Syke), puh. 0295 252 218, etunimi.sukunimi@syke.fi

Tämä uutinen on julkaistu ensimmäisen kerran Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tiedotteena 6.9.2024 (sttinfo.fi). 


Kohderyhmä: