Kiina ja EU sopivat Turussa vesiyhteistyön lisäämisestä

Uutinen 3.10.2017 klo 15.59
vesikirje kiinakonferenssi
© CEWP

Turussa järjestettiin 21.–22.9.2017 Euroopan unionin ja Kiinan välisen vesialan hallinnon, tutkimuksen ja yritysten yhteistyöverkoston China–Europe Water Platformin (CEWP) korkean tason vuosikokous sekä konferenssi, johon osallistui lähes 400 vierasta yli 20 eri maasta.

Kiina, Euroopan komissio ja useat Euroopan unionin valtiot allekirjoittivat kokouksessa deklaraation (Turku Declaration) EU:n ja Kiinan vesiyhteistyön syventämiseksi. Tavoitteena on rakentaa yhdessä kestävää kehitystä sekä parantaa vesiturvallisuutta. Lisäksi Kiina ja EU:n komissio allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan vesipolitiikkadialogin perustamisesta.

Euroopan ja Kiinan välisen vesiyhteistyön Euroopan sihteeristöä johtaa vuosina 2018–2019 Suomen maa- ja metsätalousministeriö. Kiinassa vastuuorganisaationa on vesivaraministeriö.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Kiinan vesivaraministeri Chen Lein keskustelivat ennen konferenssin alkua kahdenvälisen yhteistyön kehittämisestä. Yhteistyömahdollisuuksia on heidän mukaansa useissa erilaisissa aiheissa, jotka ulottuvat vesihuollosta ja vesiensuojelusta patoturvallisuuteen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.

Omat tapahtumat yrityksille ja tutkijoille

Vesikysymysten ratkaiseminen on keskeisellä sijalla YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa, joihin pyritään vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteita on yhteensä 17 ja yksi niistä on varmistaa puhdas vesi ja sanitaatio kaikille. Vedellä on keskeinen asema myös kiertotaloudessa. Muun muassa tähän liittyvistä liiketoimintamahdollisuuksista keskusteltiin kokouksen yritysosuudessa ja matchmaking-tapahtumassa, jossa yli 130 kiinalaista ja eurooppalaista yritystä etsi yhdessä uusia yhteistyömahdollisuuksia.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet puhtaan veden ja vesistöjen osalta nousivat voimakkaasti esiin myös ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen, Kiinan vesiministeri Chen Lein, EU:n ympäristökomissaari Karmenu Vellan ja Viron ympäristöministeri Siim Kiislerin tervetuliaispuheissa ja niitä seuranneessa paneelikeskustelussa.

Konferenssin yhteydessä järjestettiin myös tutkimus- ja innovaatiotapahtuma, jossa kuultiin esityksiä sekä kiinalaisilta että eurooppalaisilta tutkijoilta. Esitysten teemoja olivat kestävä kehitys, kiertotalous ja älykäs vesihuolto. Tapaamisessa keskusteltiin myös CEWP:n puitteissa tapahtuvasta tutkimusyhteistyöstä, jonka hankkeita EU on rahoittamassa yhteensä 6 miljoonan euron arvosta.

Suomalaiselle vesiosaamiselle on kysyntää

Suomalaiselle vesiosaamiselle on kysyntää Kiinassa niin vesiensuojelussa kuin vesivarojen käytössä ja tulvariskien hallinnassa. Suomalaiset yritykset ovat myyneet laitteita esimerkiksi jätevesilietteen käsittelyyn ja patojen turvallisuuden tarkkailuun.

Yhteistyötä tehdään myös Kiinan kolmanneksi suurimman järven eli Taihu-järven tilan parantamiseksi. Työ alkoi tutkimuksella vuonna 2012 ja jatkuu nyt käytännön toimin osana maa- ja metsätalousministeriön ja Kiinan vesivaraministeriön yhteisymmärryspöytäkirjan toimeenpanoa. Järvi toimii usean suurkaupungin, kuten Shanghain, juomaveden lähteenä.

Konferenssin yhteydessä oli julistenäyttely, jossa SYKE ja Pyhäjärvi-instituutti esittelivät yhteistyötään TAIHU-järvellä.

CEWP logo

Aihealue:
Kohderyhmä: