Tiedote 7.3.2018 klo 9.56
SYKE ja Rajavartiolaitos tiedottavat
Vuonna 2017 Suomen viranomaisten tietoon tuli merialueilta vähemmän alusöljypäästöjä kuin edellisvuonna. Vuonna 2017 varmistettuja öljypäästöjä oli 44, ja vuonna 2016 niitä oli 48.
Öljypäästöihin liittyvä tutkinta aloitettiin neljässä tapauksessa. Valtaosa havaituista päästöistä tapahtui sataman tai rannikon tuntumassa ja oli öljymäärältään pieniä. Suurin yksittäinen päästö oli noin 1 000 litran polttoöljypäästö.
Itämeri on luokiteltu erityisen herkäksi merialueeksi, ja siksi öljyn päästäminen mereen on kielletty. Avomerellä tapahtuvat päästöt ovat viime vuosina vähentyneet. Merenkulkijoiden ja veneilijöiden toivotaan jatkossa kiinnittävän huomiota toimintaansa erityisesti satamien tuntumassa.
Vuonna 2017 havaituista päästöistä valtaosa tapahtui sataman tai rannikon tuntumassa, kuten tämä valvontakoneesta kuvattu tapaus. Merenkulkijoiden ja veneilijöiden toivotaankin kiinnittävän huomiota toimintaansa etenkin satamien tuntumassa. © Rajavartiolaitos
Öljypäästöjen valvonta on kansainvälistä yhteistyötä
Merialueilla öljypäästöjä tarkkaillaan lentovalvonnan ja satelliittikuvien avulla. Euroopan meriturvallisuusviraston (EMSA) CleanSeaNet-satelliittikuvapalvelun kautta saatiin viime vuonna Suomen merialueilta 267 satelliittikuvaa. Niistä havaitut mahdolliset öljypäästöt tarkastettiin aina paikan päällä.
Itämeren suojelukomissio HELCOM velvoittaa rantavaltiot säännölliseen merialueiden lentovalvontaan. Suomen Rajavartiolaitoksen valvontalentokoneiden laitteistoilla öljyn voi havaita pilvipeitteen läpi ja jopa kymmenien kilometrien päässä koneen lentoreitistä. Koneissa on myös alusten tunnistamiseen tarvittavat laitteistot.
Vuonna 2017 Suomen valvontalentokoneet valvoivat Itämerta yhteensä 428 tunnin ajan. Vilkkaimpia laivareittejä valvotaan yhteistyössä etenkin Ruotsin ja Viron kanssa.
Suomi osallistuu aktiivisesti myös kansainvälisiin valvontaoperaatioihin, joissa tiettyä merialuetta tarkkaillaan tehostetusti useamman maan valvontalentokoneiden voimin. Suomi osallistui 17.10.2017 Ruotsin koordinoimaan lentovalvontaoperaatioon (HELCOM MiniCEPCO 2/2017) pohjoisella Itämerellä. Päivän aikana lennettiin yhteensä neljä valvontalentoa ja Euroopan meriturvallisuusvirasto toimitti merialueesta yhden satelliittikuvan. Operaation aikana ei havaittu yhtään öljypäästöä.
Euroopan meriturvallisuusvirasto EMSA:n toimittama satelliittiraportti operaation aikana 17.10.2017 klo 16:31 UTC. © EMSA
Lisätietoja
Öljypäästövalvonta
Tarkastaja Jari Rintamaa, Suomen ympäristökeskus SYKE
puh. 0295 251 565, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
Öljypäästöjen tutkinta
Meriturvallisuusasiantuntija Pekka Parkkali, Rajavartiolaitos
puh. 0295 421 154, etunimi.sukunimi@raja.fi
Karttakuva tiedotusvälineiden käyttöön:
Öljypäästöhavainnot_2017.png (n. 1MB)