Perustietoa yleisimmistä vesikasveista ja niiden poistosta

Uutinen 19.5.2017 klo 15.39
Terhi Ajosenpää
© Terhi Ajosenpää

Oletko huolestunut lähivetesi rantojen umpeenkasvusta tai haittaako liiallinen vesikasvillisuus sen virkistyskäyttöä? Hyvin tehdyillä vesikasvien poistoilla voidaan parantaa vesistön virkistyskäyttömahdollisuuksia ja vähentää rehevöitymisen haittavaikutuksia. Yleisin vesikasvien poistomenetelmä on niitto.

Hyödynnä esitystä vesistökunnostustilaisuuksissa

Yleisimmistä vesikasveista ja niiden poistosta valmistui joulukuussa 2016 yleistajuinen ja perustiedot sisältävä esitys osana Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Rannat kuntoon -hanketta. Esitys on vapaassa käytössä oleva pdf-tiedosto, jota voi käyttää esimerkiksi paikallisissa vesistöjen suojelu- ja hoitoyhdistysten kunnostusinfoissa tai vesienhoidon koulutustilaisuuksissa.

Vesikasviesityksestä löytyy tiivistetysti tietoa yleisimmistä vesikasveista ja niiden lajikohtaisista poistotavoista sekä tietoa niittomenetelmistä, niitonsuunnittelusta ja toteutuksesta. Esityksessä on runsaasti kuvia ja tekstiosuudet on pidetty mahdollisimman lyhyinä. Esitys on pyritty tekemään niin selkeäksi, että sen voisi esittää henkilö, jolla ei ole aiheeseen liittyvää asiantuntemusta.

Lähtöajatuksena on ollut, että esitystä päivitetään uuden tiedon ja parannusehdotusten pohjalta. Esityksen on tehnyt Valonian vesiasiantuntija Jarkko Leka. Mikäli sinulla on esitykseen liittyviä parannusehdotuksia ja kommentteja, voit ottaa yhteyttä alla oleviin asiantuntijoihin.

Lisätietoja

Vesiasiantuntija Jarkko Leka, Valonia/Varsinais-Suomen liitto, jarkko.leka@valonia.fi                         

Maisemasuunnittelija Terhi Ajosenpää, Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset/Pro Agria, terhi.ajosenpaa@maajakotitalousnaiset.fi


Kohderyhmä: