Saara Kankaanrinta ja Ilkka Herlin Qvidjan kartanolla
Paraisilla Qvidjan kartanon alueella keskitytään luonnon monimuotoisuuden selvittämiseen torstaina 29.6. vuorokauden ympäri klo 12.00–12.00. Yli 40 huippuasiantuntijaa tekee yötä päivää havaintoja alueen runsaasta luonnosta. Tavoitteena on löytää mahdollisimman monta alueella esiintyvää lajia.
”Kirjaamme näkyväksi alueen tärkeimmät asukkaat ja urakkaporukat”, tiivistävät Saara Kankaanrinta ja Ilkka Herlin, kartanon omistajat. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), Metsähallituksen, Saaristomeren biosfäärialueen, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön kanssa.
”Luonnon erilaiset asukit eli lajit ja niiden keskinäinen toiminta muodostaa perustan kaikille ekosysteemipalveluille, joista ihminen on riippuvainen”, toteaa erikoistutkija Petteri Vihervaara Suomen ympäristökeskuksesta.
SYKEn tutkijat päättivät kantaa kortensa kekoon ja lähteä mukaan Kuitian lajistoselvitykseen tuomaan tietoa lajien merkityksestä. Luonto muuttuu monin tavoin ihmisen toimesta ja lajiston muutosten seuranta auttaa ymmärtämään käynnissä olevia kehityssuuntia. Eri lajiryhmien asiantuntijat esittelevät tilaisuudessa lajiston inventoinnin tekniikoita ja yleisö on tervetullutta mukaan.
SYKEstä on lähtenyt mukaan hyönteis-, sammal- ja nisäkäsasiantuntijoita. Lajeja seurataan Kuitiassa myös läpi yön, jolloin esimerkiksi yöperhoset ovat aktiivisia. ”Itse olen lepakkoasiantuntija ja odotan innolla mitä saalista lepakkodetektoriin kertyy yön mittaan vanhan kartanolinnan ympäristössä”, Petteri kertoo. ”Olisi hienoa, jos tapahtuma saa ihmisiä innostumaan luonnosta ja osallistumaan uusien eliöryhmien tarkkailuun. Kansalaisten tekemät laji- ja luontohavainnot ovat tärkeä osa biodiversiteettiaineistojen keruuta, johon on tarjolla nykyisin käteviä mobiilisovelluksia,” Vihervaara jatkaa.
24h kestävän tapahtuman aikana asiantuntijoiden johtamat 17 lajiryhmää työskentelevät maastossa etsien sieniä, kasveja ja eläimiä. Tapahtuma on avoin yleisölle, ja mukaan luontoon pääsee porrastetusti ryhmien mukana. Kartanon päärakennuksella on tietoiskuja luonnosta ja löydetyistä lajeista. Paikallinen ruokarekka myy välipalaa ja juotavaa.
Luonnon monimuotoisuus on elämän ehtoTempauksen aikana voi tutustua Qvidjan, Suomen vanhimman kartanon, kulttuurihistoriaan sekä nykyisten omistajien ympäristötyöhön. Qvidjan tavoitteena on luoda mahdollisimman paljon tilaa elonkirjolle sekä maan päällä että maan alla.
Maaperässä on 25 prosenttia kaikesta biodiversiteetistä, mutta siitä tunnetaan vain murto-osa. Monimuotoinen biologinen ja orgaaninen viljely sekä metsien jatkuva kasvatus ovat Qvidjan tilan keinoja hiilensidontaan ja sitä tutkitaan mikrobitasolla tulevaisuudessa. ”Pelloissa ja metsissä hiilitaseen pääosa on maan alla. Jos halutaan tallettaa hiiltä maahan, ratkaisun avaimet ovat sienijuurissa, pöpöissä ja yhteyttämisen tuoman hiilivirran maksimoinnissa. Biologian toimivuus vaatii monimuotoisuutta joka paikassa.”
”Pistiäiset hoitavat pölytyksen, ja hämähäkit, luteet ja kovakuoriaiset ovat tehokkaita tuholaistorjujia. Kasvit ovat kaiken elämän ja energian lähde yhteyttäessään auringon energiasta ja ilman hiilidioksidista energiaa. Luonnon monimutkaiset prosessit ovat korvaamattomia, ja ihminen voi vaan osin ja heikosti jäljitellä niitä”, Kankaanrinta painottaa.
Apollo kukalla
”Lajit hoitavat puolestamme kaikki elämän edellytykset, puhtaan veden, ilman, energian ja toimivan maaperän. Tosin tämä näppärä kädellinen laji, ihminen, välillä unohtaa sen. Meidän pitäisi olla harmoniassa luonnon kanssa, ei jatkuvassa konfliktissa”, jatkaa Herlin.
”Tästä kehittyi Suomen suurin luontotempaus ja taatusti kesän mielenkiintoisin festaripäivä”, nauraa Kankaanrinta. ”Kerrankin valokeilassa ovat ne, jotka tätä maailmaa oikeasti pyörittävät.”
Qvidjan BioBlitz-lajikartoitus lyhyesti
- Yleisöä mahtuu mukaan 300 ensimmäistä ilmoittautunutta. Ilmoittautumiset: pekka@qvidja.fi.
- Lapset ovat erittäin tervetulleita. Kotieläimiä ei alueelle saa tuoda.
- Qvidjan kartanon osoite on Kuitiantie 337 Parainen.
- Myrskysään sattuessa varapäivä 4.7.2017.
- Tapahtumaa voi seurata sosiaalisesta mediasta: #upealuonto #rakkaudestalajiin LisätiedotQvidjan kartano ja tapahtuma Saara Kankaanrinta, saara.kankaanrinta@soilfood.fi
Erikoistutkija Petteri Vihervaara Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, p. 0295 251 740
|