Uutinen 7.9.2017 klo 15.46
© Henrik Kettunen
Vaelluskala ry:n internetsivujen kautta voi kuka tahansa käydä ehdottamassa virtavesien kunnostusprojektia tai kertoa meneillään olevasta hankkeesta. Taustalla on maa- ja metsätalousministeriön aloite, jolla pyritään saamaan kokonaiskuva maamme kalastuskoskien tilasta ja kehittämistarpeista.
Kalakannat ovat taantuneet monissa koskissa
Laskutavasta riippuen matkailullisesti merkittäviä koskivesiä on maassamme noin kahden tuhannen kahta puolta, siis todella paljon. Valtion varoin toteutettu uittoperattujen koskien ennallistaminen päättyi vuosia sitten ja on tehty sen aikaisella parhaalla osaamisella, huomattavin ponnistuksin ja huolellisesti. Monissa koskissa kalakannat ovat kuitenkin taantuneet. Tämä ei tarkoita, että ennallistaminen olisi tehty väärin. Kalakantoihin vaikuttavat monet kuormittavat tekijät, joiden yhteisvaikutukset näkyvät esimerkiksi taimenen kohdalla kantojen yleisenä romahtamisena.
Koski voidaan ”virittää”
Viimeisen kymmenen vuoden aikana on koskien kunnostuksessa tapahtunut huomattavaa edistystä. Vastaiskuna monipuolisiin kalakantoihin kohdistuviin paineisiin on sekä Suomessa että Ruotsissa kehitetty monipuolisia tekniikoita, joilla koskia voidaan kehittää. Tavoite on virittää ne paremmiksi hautomoiksi kuin ne ovat alun perin koskaan olleetkaan. Etelä-Suomessa on saatu pilottikohteissa hyviä tuloksia: poikastiheyksiä on nostettu muutamassa vuodessa 900 prosentilla sähkökalastuksella toteutetuissa mittauksissa.
Luonnontilaisen kosken kaikki parhaat ominaisuudet osuvat harvoin yksiin yhdessä kohteessa. Kosket ovat suuria persoonallisuuksia, joiden yksilöllisistä vahvuuksista voidaan ottaa oppia. Näitä hyviä ominaisuuksia yhdistelemällä sekä vuosien pitkäjänteisellä ponnistelulla, seurannalla, koekalastuksilla, istutuksilla, maansiirtotöillä ja tutkimuksilla on alettu saada erittäin lupaavia, konkreettisia tuloksia.
Käsikirja koskien elvyttämisestä
Suomessa on paljon erittäin hyviä virtavesien kunnostustyön ammattilaisia. Tätä osaamista kootaan parhaillaan käsikirjaksi koskien elvyttämisestä. Kertyneitä näkemyksiä ja ammattitaitoa on tarkoitus hyödyntää vaelluskalojen elvytyshankkeissa. Tätä varten tarvitaan tietoa sopivista kohteista. Osaamista on jo nyt riittävästi ja periaatteellinen valmius hankkeiden käynnistämiseksi on olemassa.
Ehdota kunnostuskohdetta
Vaelluskala ry:n internetsivuilla on kansalaisaloitetta varten laadittu yksinkertainen lomake, jolla kuka tahansa voi käydä ehdottamassa koskien kunnostamiseen liittyvää toimenpidettä, pientä tai suurta. ”Käymme läpi jokaisen idean ja teemme niistä koosteen, joten ehdottajan ei tarvitse välittää, vaikka samasta kohteesta tulisi useampia näkemyksiä,” toteaa Vaelluskala ry:n puheenjohtaja Ilkka Kumpunen. ”Jatkotoimenpiteistä ensimmäinen on tämän tiedon jakaminen, täydennyskunnostuksen suunnittelu ja resurssien kartoitus. Se on kansallisestikin merkittävä ponnistus,” jatkaa yhdistyksen toiminnanjohtaja Henrik Kettunen.
Maa- ja metsätalousministeriön kartoitukseen tarvitaan myös tietoa meneillään olevista kunnostushankkeista, jotka voi ilmoittaa samalla Vaelluskala ry:n sivulla.
Lisätietoja:
Vaelluskala ry:n toiminnanjohtaja Henrik Kettunen, etunimi.sukunimi@vaelluskala.net
Vaelluskala ry:n nettisivut
Kalenteri vaelluskala-talkookunnostuksista ja tapahtumista