Uusien biohajoavien materiaalien hajoaminen ja ympäristöriskien arviointi Itämeren meriympäristössä (UBINAM)

Hallituksen_kärkihanke_logo
 

Meriympäristön saastuminen muoviroskalla on maailmanlaajuinen ympäristöongelma, jonka tärkein alkusyy on muovien laajamittainen ja voimakkaasti lisääntyvä käyttö ja muovien tahaton kulkeutuminen meriympäristöön. Suuri osa merestä löytyvistä muovikappaleista on peräisin kuluttajatuotteiden muovisista pakkauksista.

Yhdeksi ratkaisuksi merien roskaantumisongelmaan on esitetty petrokemiallisten muovien korvaamista biopohjaisilla ja biohajoavilla materiaaleilla. Biopohjaiset materiaalit ovat keskeisiä myös siirtymisessä kohti bio- ja kiertotaloutta. Biopohjaisten materiaalien käytön laajuutta ja niiden todellisia hajoamisnopeuksia meriympäristössä ei kuitenkaan tunneta.

Vedenalaista_testilaitteistoa_UBINAM
Eri materiaalien hajoamisnopeutta meriympäristössä tutkitaan niin laboratoriossa kuin kenttäkokeissakin Itämerellä. © Veijo Kinnunen

UBINAM-hankkeessa tutkitaan biopohjaisten ja biohajoavien muovipakkausmateriaalien käyttöä Suomessa sekä laboratorio- ja kenttätutkimuksin eri materiaalien hajoamisnopeutta ja hajottajayhteisöjä Itämeren meriympäristössä. Lisäksi tutkitaan biopohjaisten ja biohajoavien materiaalien kykyä absorboida haitallisia aineita sedimentistä.

Hankkeen toteuttaa Suomen ympäristökeskus (merikeskus sekä kulutuksen ja tuotannon keskus), ja siinä on mukana kolme yrityskumppania, Plastiroll Oy, Sulapac Oy ja Paptic Oy. Hankkeessa tutkitaan näiden yritysten valmistamien biopohjaisten ja biohajoavien pakkausmateriaalien hajoamisominaisuuksia. Lisäksi tutkitaan myös tavallisimpia kuluttajapakkauksissa käytettäviä biopohjaisia ja biohajoavia materiaaleja.

Vain osa biohajoavista muoveista hajoaa nopeasti myös Itämeressä 14.11.2019
SYKE on selvittänyt biohajoavien ja biopohjaisten materiaalien todellista hajoamista Itämeren meriympäristössä. Asiaa tutkittiin vuoden kestäneillä merikokeilla. Osa materiaaleista hajosi miltei kokonaan jo puolessa vuodessa, osa taas ei vuodessa juuri lainkaan.
Lue lisää
Julkaistu 5.12.2017 klo 13.23, päivitetty 27.1.2022 klo 15.58

Kohderyhmä: