Uutinen 24.6.2020 klo 23.56
Vesistökunnostuksiin rahoitusta tarjolla vesiensuojen tehostamisohjelmasta © YM
Olemme juuri viettäneet keskikesän juhlaa, useimmat meistä jonkin meille rakkaan vesistön äärellä. Kuunnelleet laineiden liplatusta laiturilla, hypähtäneet vilvoittamaan veteen juhannussaunan lauteilta, hakeneet kaivosta puhdasta juomavettä.
Juhannusviikonlopun ilakointia kuulosteli omassa elementissään myös Vedenjumala Ahti, joka juhli nimipäiväänsä sunnuntaina 21.6. Sen kunniaksi Ahti kannustaakin hakemaan rahoitusta vesistöjen kunnostushankkeisiin.
Kaikilla toimilla on merkitystä
Vesistöt ovat valuma-alueidensa lapsia. Yleisimpiä kunnostustarvetta aiheuttavia ongelmia järvissä ovat rehevöityminen, mataloituminen ja umpeenkasvu. Virtavesissä kunnostustarve johtuu usein ravinne- ja kiintoainekuormituksesta tai patojen ja perkauksen haitoista.
Myös pienvesien vedenlaatu ja elinympäristöt ovat heikentyneet maa- ja metsätalousalueiden kuivatuksen sekä vesistörakentamisen vuoksi. Kaikilla toimilla kaikissa vesistöissä ja niiden valuma-alueilla on merkitystä. Siksi on tärkeää kehittää kunnostusten ohella myös maa- ja metsätalouden vesienhallinnan menetelmiä ja valuma-aluekohtaisia yhteistyömalleja.
Vesistökunnostus hyödyttää koko kuntaa asukkaista yrityksiin
Vesistöjen tila vaikuttaa merkittävästi niin luonnon kuin ihmisten hyvinvointiin. Kunnostustoimia suunnittelemalla, tekemällä ja tukemalla varmistamme, että tulevatkin sukupolvet pääsevät nauttimaan viihtyisästä asuinympäristöstä sekä vesien virkistyskäytöstä uimarannoilla ja kala-apajilla. Monimuotoisilla vesiekosysteemeillä ja kalakannoilla on myös parhaat mahdollisuudet sopeutua ilmastonmuutokseen.
Pienilläkin paikallisella hankkeella voi olla suuret vaikutukset. Hyväkuntoiset vesistöt vahvistavat koko seutukunnan elinvoimaa. Ne tukevat kalataloutta, synnyttävät mahdollisuuksia matkailuliiketoimintaan, piristävät kylätoimintaa ja tekevät alueesta vetovoimaisemman potentiaalisille uusille asukkaille ja yrittäjille.
Verkostoissa on voimaa – nyt on tarjolla myös rahoitusta!
On ilahduttavaa, että kansallisen vesistökunnostusverkoston lisäksi on eri puolilla Suomea aktiivisesti toimivia paikallisia tahoja ja hankkeita ja sekä vesiensuojelun verkostoja, jotka voivat näitä asioita edistää yhdessä julkisen sektorin kanssa. Ilman verkostomaista yhteistyötä ja yhteisvastuuta emme selviä ympäristöön ja vesistöihin kohdistuvista paineista ja muutoksista.
Vesiensuojelun tehostamisohjelma haluaa tukea vesistökunnostajien tärkeää työtä ja kutsua mukaan uusia tekijöitä. Valtionavustuksen haku alkaa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksissa (ELY-keskukset) syksyllä, mutta jo kesän aikana on hyvä käynnistää rahoituksen hakemiseen liittyvät valmistelut:
- etsiä kumppaneita, sillä useimmat hankkeet hyötyvät yhteistyöstä,
- kysyä neuvoja esimerkiksi ELY-keskuksen kunnostusasiantuntijalta, kunnan ympäristötoimesta, alueen vesiensuojeluyhdistyksestä tai muusta vesienhoidon alueellisesta verkostosta. Kunnostustietoa ja kumppaneita on saatavilla myös valtakunnalliselta vesistökunnostusverkostolta.
- miettiä kunnostushankkeen vastinrahoituksen järjestämistä
- suunnitella hanketta eli selvittää vesistön tilaa ja tehtyjä toimia sekä selvittää, vaativatko kunnostustoimet lupia
- tutustua muihin vesistökunnostushankkeisiin ja etsiä uusia ideoita ja menetelmiä.
Tarkka hakuaika selviää myöhemmin kesäkuussa.
Kunnostushankkeen prosessikuva: Näin aloitat kunnostushankkeen ja haet rahoitusta
ELY-keskus auttaa sinua, auta sinä meitä!
Vesistökunnostushankkeen avustushakemus osoitetaan sille ELY-keskukselle, jonka toimialue kattaa pääosan toiminnasta. Alla olevalta kampanjasivulta löydät hakuun liittyviä lisätietoa. Jos haluat jakaa tietoa vesistökunnostushankkeiden rahoitushausta, voit ladata tältä verkkosivulta myös päivitystekstit ja niihin tehdyt kuvat. Näiden avulla voitte julkaista tietoa organisaationne omissa sosiaalisen median kanavissa, tai sijoittaa verkkosivustollenne rahoitushausta kertovan linkkipainikkeen, joka johtaa tälle sivulle lisätietoon
Kampanjasivut: ym.fi/vesistokunnostus ja ym.fi/vattendragsrestaurering.
Teksti ja lisätietoja:
Erityisasiantuntija Jenni Jäänheimo, ympäristöministeriö, p. 0295 250 349, jenni.jaanheimo@ym.fi
Tutkija Pinja Kasvio, vesistökunnostusverkosto, p. 0295 252 149, pinja.kasvio@ymparisto.fi