Uutinen 28.5.2021 klo 11.06
Valtakunnallinen vesistökunnostuskoulutus käynnistyy kesäkuussa 2021. Koulutus on osa YM:n ja MMM:n rahoittamaa laajempaa Vesiosaamisen kehittämishanketta. Koulutuksen kesto on 7kk (kesäkuu-joulukuu 2021). Alueellisia kohdevierailuja lukuunottamatta koulutus järjestetään etäyhteyksien välityksellä.
Asiantuntijoille suunnattu koulutus hyödyntää osallistujien tietotaitoa
Vesistökunnostuskoulutus on suunnattu vesistökunnostuksen ja vesienhoitotehtävien parissa toimiville henkilöille mm. ELY-keskuksista, aluehallintovirastoista, Suomen ympäristökeskuksesta, kunnista, vesiensuojeluyhdistyksistä, sekä vesistökunnostusverkostoista.
Täydennyskoulutus on tarkoitettu asiantuntijoille ja henkilöille, joilla on vastuurooli useammassa kuin yhdessä vesistökunnostushankkeessa. Koulutuksen osallistujat nähdään motivoituneina aikuisopiskelijoina, joilla on kokemusta koulutuksen aihepiiristä ja käytännön toiminnasta osana vesistökunnostushankkeita ja vesienhoidon hallintoa. Vesistökunnostus nousee koulutuksen myötä paitsi oppimisen, myös kehittämisen kohteeksi: osallistujien osaamista ja kokemusta hyödynnetään aktiivisesti osana koulutuskokonaisuutta, ja koulutus tuottaa uusia ideoita ja avauksia vesistökunnostustoiminnan kehittämiseen.
Koulutuksen sisältö
Vesistökunnostushankkeissa on ytimeltään kyse monen osapuolen välisen tuloksellisen yhteistyön rakentamisesta ja johtamisesta. Koulutus antaa osallistujille uusia eväitä monenvälisen yhteistyön rakentamiseen ja johtamiseen. Ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus sekä verkostot ja johtaminen ovat koulutuksen läpileikkaavia teemoja.
Sisältöteemoja ovat:
- Vesiekosysteemin toiminta ja muuttuneisuus
- Valuma-alueen vaikutus vesistöihin
- Erityispiirteiden ja ongelmien tunnistaminen sekä toimenpiteen valinta
- Kunnostushankkeen eteneminen ja hallinnointi
- Kunnostushankkeen vaikuttavuuden seuranta
Koulutuksen rakenne ja aikataulu
Koulutus koostuu seitsemästä koulutuspäivästä (asiantuntijaluennot + ryhmätyöskentely), henkilökohtaisesta kehittämistehtävästä, sekä 1-2 kohdevierailusta. Kohdevierailut järjestetään elo-lokakuussa sulan maan ja veden aikaan yhteistyössä viiden ELY-keskuksen ja paikallisten vesistökunnostustoimijoiden kanssa. Maastokohteet valitaan siten, että mukana on eri vaiheessa olevia, erityyppisiä ja kokoisia vesistökunnostushankkeita. Kukin osallistuja valitsee 1–2 aluetta, joilla tutustutaan useampiin kohteisiin.
Koulutuksen etäyhteys- ja oppimisalustana toimii Moodle. Koulutuksen osallistuminen vie yhteensä noin 10-14 työpäivää. Koulutuksen toteuttaa Akordi Oy.
Kiinnostuitko? Ilmoittaudu mukaan!
Voit lukea tarkemmin koulutuksen omilta verkkosivuilta. Ilmoittaudu koulutukseen viimeistään 4.6.2021 klo 21, linkki ilmoittautumiseen on tässä.
Lisätietoja ilmoittautumisesta antaa koulutussihteeri Anni Kettunen, anni(at)akordi.fi, p. 0400358814.