Uutinen 25.10.2023 klo 10.22
© Tero Sivula, Rodeo
Suomen Akatemian lippulaivaohjelma laajenee neljällä uudella tutkimuksen lippulaivalla, joista yksi on Oulun yliopiston koordinoima Digitaaliset vedet. Lippulaivaohjelma tukee korkeatasoista tutkimusta ja siitä kumpuavaa laajaa taloudellista ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Suomen ympäristökeskus (Syke) on vahvasti mukana DIWA:n lippulaiva-hankkeessa johtaen yhtä viidestä tutkimusteemasta ja useita sen tutkimustehtäviä. Syken asiantuntemus näkyy ajassa ja tilassa tapahtuvien hydrosfäärin prosessien uudelleenarvioinnissa sekä näiden prosessien analyysin ja mallinnuksen integroinnissa. Tähän sisältyy myös osallistuminen digitaalisten kaksosten kehittämiseen. Syke on myös keskeinen toimija tulevaisuuteen suuntautuvissa digitaalisissa palveluissa ja liiketoimintasovelluksissa, jotka johtavat muuntautumiskykyiseen vesienhallintaan.
Digital Waters (Digitaaliset vedet) -lippulaivan tavoitteena on kehittyä vesialan huippututkimuskeskittymäksi ja innovaatioekosysteemiksi, joka tutkimustuloksillaan tukee päätöksentekoa ja pohjustaa seuraavaa vallankumousta vesialalla – digitaalisesti.
”Digital Waters -lippulaivan vauhdittamia ratkaisuja tarvitaan kipeästi, koska vesi on kriittinen luonnonvara”, muistuttaa lippulaivan johtaja, Oulun yliopiston professori Björn Klöve.
“Digitaaliset vedet -lippulaiva laajentaa veteen liittyvän tutkimuksen, kehityksen ja liiketoiminnan näköaloja Suomessa”, sanoo tutkimusprofessori Cintia Uvo Suomen ympäristökeskuksesta.
Cintia Uvon päävastuualue tutkimusprofessorina on vesivarat muuttuvassa maailmassa. © Kai Widell
Vesiliiketoiminnalla on maailmanlaajuisesti useiden miljardien liiketoimintapotentiaali, jonka arvioidaan kasvavan nopeasti. Ilmastonmuutos, biologisen monimuotoisuuden köyhtyminen, ympäristön pilaantuminen ja veden riittämättömyys vaativat lisäinvestointeja, jotka lisäävät veden arvoa. Lippulaiva-yhteistyö luo uusia mahdollisuuksia yrityksille tuotekehitykseen suurten yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseksi.
Digital Waters -yhteistyö mahdollistaa kokonaisten vesistöjen digitaalisen mallintamisen eli vesistöjen digitaaliset kaksoset. Tämä on haastavaa, sillä reaaliaikaista tietoa tarvitaan ilmastosta, maaperästä ja vesistöistä satojen kilometrien ja eri valtioiden alueilla. Digitaalisten kaksosten avulla voidaan mallintaa vesivaroja, niiden käyttöä ja arvioida päätöksenteon vaikutuksia pinta- ja pohjavesiin. Vesivarojen digitaalisuus parantaa veden hankinnan, jakelun ja käytön hallintaa ja turvallisuutta esimerkiksi tulvien tai kuivuuden uhatessa. Digitaalinen vesienhallinta auttaa myös tasapainottamaan teollisuuden sekä energia-, maa- ja metsätalouden tavoitteita kestävästi.
”Digital Waters -lippulaivassa kurotaan umpeen tietovajetta veden kiertokulusta kokoamalla hajallaan oleva kansallinen tutkimus "lähteeltä merelle" -periaatteella eli valuma-alueisiin perustuen. Yhdistämällä mittaustiedot ilmassa, maalla ja vesistöissä digitaalisten innovaatioiden avulla tuetaan kestäviä ratkaisuja, joilla vältetään globaalien muutosten vakavat seurannaisvaikutukset vedenkiertoon, ympäristöön ja sosioekonomisiin järjestelmiin”, Klöve kertoo.
Oulun yliopiston johtamassa Digital Waters -lippulaivayhteistyössä on aluksi mukana 276 yhteistyökumppania. Turun yliopiston, Aalto-yliopiston, Paikkatietokeskuksen, Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen lisäksi yhteistyössä on kotimaisia tutkimusinfrastruktuureja, kansainvälisiä tutkimusorganisaatioita, lähes 200 yritystä sekä julkisyhteisöjä ja kansalaisjärjestöjä.
Lisätietoja
Tutkimusprofessori Cintia Uvo, Suomen ympäristökeskus, puh. 0295 251 555, etunimi.sukunimi@syke.fi
Lippulaivasta tiedotti ensimmäisenä hankkeen koordinaattori Oulun yliopisto: Uusi lippulaivahanke turvaa vesivaroja digitaalisten kaksosten avulla (oulu.fi)
Suomen Akatemian lehdistötiedote: Suomen Akatemia valitsi neljä uutta lippulaivaa (aka.fi)