Biojätteen erilliskeräyksen laajuus ja trendit valituilla toimialoilla (BIOKERÄ)

Hankkeessa selvitetään biojätteiden erilliskeräyksen laajuutta sekä keräyksen trendejä ja tehokkuutta kahdella hallinto-, palvelu- ja elinkeinotoiminnan toimialalla: päivittäistavarakaupassa sekä majoitus- ja ravintola-alalla. Päivittäistavarakaupan osalta selvitetään, onko jätelainsäädännön uudistuksen myötä laajentuneella biojätteen erilliskeräysvelvoitteella ollut vaikutusta biohajoavien jätteiden keräykseen. Selvityksessä kerätään jätetietoja vuodelta 2023 päivittäistavarakaupan alan toimijoilta. Saatujen tietojen pohjalta selvitetään erilliskerättyjen jätteiden, erityisesti biohajoavien jätteiden, erilliskeräyksen laajuus. Vuoden 2023 tietoja verrataan aiemmissa tutkimuksissa koottuihin tietoihin vuodelta 2021 (issuu.com). Majoitus- ja ravintola-alan osalta selvitetään, kuinka laajasti ja tehokkaasti biojätettä kerätään erikseen majoitus- ja ravintola-alalla Suomessa. Tietoja erilliskeräyksen laajuudesta ja tehokkuudesta kerätään toimialan keskittyneiltä toimijoilta tietopyyntöjen avulla, yksittäisiä toimijoita haastattelemalla sekä ostopalveluna.

Hankkeessa tehdään yhteistyötä Valtioneuvoston kanslian käyttäytymistieteellisen tutkimustiimin eli Kettu -tiimin (Käyttäytymistieteellinen ennakointi ja tieto tulevaisuuden hallinnossa) (vnk.fi) toteuttaman Biojätekeräyksen lisääminen majoitus- ja ravintola-alalla (KETTUBIO) -hankkeen kanssa. Kyselyillä ja haastattatteluilla saatujen tietoaineistojen pohjalta muodostetaan arvio biojätteen erilliskeräyksen yleisyydestä ja erilliskerätyn biojätteen keräyksestä suhteessa sekajätteeseen majoitus- ja ravintola-alalla. Selvityksessä nostetaan lisäksi esille tekijöitä, joiden avulla biojätteen keräystä voidaan tehostaa majoitus- ja ravintola-alalla.

BIOKERÄ ja KETTUBIO -tutkimukset yhdistävät mukana olevilta ravintola-alan toimipaikoilta keräämäänsä tietoa: niiden jätehuollon tilannetta, erilliskeräyksen laajuutta ja tehokkuutta. Kerätyn tiedon perusteella suunnitellaan käyttäytymistieteellisiä interventioita, niiden vaikutusten arviointia sekä tarvittavaa viestintää. Selvityksessä nostetaan lisäksi esille tekijöitä, joiden avulla biojätteen keräystä voidaan tehostaa majoitus- ja ravintola-alalla.

Hanke saa rahoitusta ympäristöministeriön Ravinteiden kierrätys -ohjelmasta (RAKI) (ym.fi) . Biojätteet ovat tärkeä jätejae yhdyskuntajätteen kierrätyksen lisäämisen ja yhdyskuntajätteen sisältämien ravinteiden kierrätyksen näkökulmasta. Yhdyskuntien jätteistä noin kolmannes on peräisin hallinto-, palvelu- ja elinkeinotoiminnasta. Päivittäistavarakaupan alan jätetutkimuksessa sekä majoitus- ja ravintola-alan koostumustutkimuksessa (kiertotalousratkaisuja.fi) selvisi, että kummallakin toimialalla syntyvän sekajätteen ja energiajätteen joukossa on biojätettä. Biojätteen lajittelua näillä toimialoilla voitaisiin siis parantaa.

Julkaistu 16.9.2024 klo 10.27, päivitetty 16.9.2024 klo 11.05

Kohderyhmä: