Tietosuojaseloste henkilötietojen käsittelystä FINSCAPES-hankkeessa

Tämä tietosuojaseloste sisältää tietoa siitä, miten FINSCAPES-hankkeeseen kuuluvat organisaatiot keräävät, käyttävät, luovuttavat ja säilyttävät henkilötietojasi yhteisrekisterinpitäjinä Euroopan parlamentin ja neuvoston yleisen tietosuoja-asetuksen artiklojen 13, 14 ja 26 mukaisesti. Yhteystiedot löytyvät tämän ilmoituksen lopusta. Osallistumisesi tutkimukseen on vapaaehtoista ja voit vetäytyä tutkimuksesta milloin tahansa.

Rekisterinpitäjä ja tietosuojavastaava

Suomen ympäristökeskus (Syke)
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
Sähköposti: kirjaamo@syke.fi
Suojattu sähköposti: https://securemail.syke.fi

Rekisterinpitäjän yhteyshenkilöt

Timothy Carter, tutkimusprofessori ja FINSCAPES-hankkeen päätutkija
tim.carter@syke.fi

Tietosuojavastaava
Sähköposti: tietosuojaSYKE@syke.fi

Käsittelyn peruste

Käsittelemme henkilötietojasi suorittaaksemme yleistä etua koskevaa tehtävää (tieteellinen tutkimus) ja Sykelle kuuluvan julkisen vallan käyttämiseksi Euroopan unionin yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) artiklan 6 kohdan 1(e) ja tietosuojalain (1050/2018) 4 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaisesti.

Tutkimuksen tarkoitus ja rahoitus

Syken koordinoiman ”Tutkimusta ja päätöksentekoa tukevien kansallisten ilmastonmuutoksen skenaarioiden alueelliset ja järjestelmätason ulottuvuudet” (FINSCAPES) -hankkeen tavoitteena on tukea ilmastonmuutostutkimusta ja suomalaista päätöksentekoa luomalla integroituja skenaarioita, jotka kuvaavat yhteiskunnan, talouden ja ilmaston vaihtoehtoisia kehityskulkuja tämän vuosisadan aikana. Hankekumppaneina ovat Ilmatieteen laitos ja Luonnonvarakeskus (Luke).

Henkilötietojen kerääminen

Käytämme henkilötietoja FINSCAPES-hankkeessa alueellisten skenaarioiden kehittämiseen. Hankkeessa kerättyä materiaalia käytetään tieteellisessä tutkimuksessa osana hankkeen analyysejä. Tietoja voidaan käyttää myös viestintään, kuten sähköisten tiedotteiden lähettämiseen ja tapahtumista sekä hankkeen tuloksista tiedottamiseen. Kerättyjen henkilötietojen perusteella ei tehdä automaattiseen päätöksentekoon ja profilointiin perustuvia päätöksiä.

Henkilötietojen vastaanottajat

Kaikki tiedot, mukaan lukien henkilötiedot, tallennetaan yhden tai useamman tutkimuskumppanin suojatulle palvelimelle, johon vain valtuutetuilla hankkeen jäsenillä on pääsy. Kaikilla hankkeen kumppaneilla on oikeus käyttää tietoja. Lisäksi henkilötiedot voivat olla saatavilla FINSCAPES-kumppaneiden ulkopuolisille kolmansille osapuolille, kuten fasilitointi- tai transkriptiopalvelujen tarjoajille tietojen keräämisen ja transkription avustamiseksi. Kaikki henkilötietoja käsittelevät kumppanit ovat toteuttaneet tarvittavat tekniset ja organisatoriset toimenpiteet henkilötietojen suojaamiseksi ja vaativat näitä toimenpiteitä myös kaikilta käytetyiltä palveluntarjoajilta.

Tietojen säilyttämisen, käsittelyn ja käytön tarkoitus

Tutkimuksessa kerätyt henkilötiedot sisältävät: etunimi, sukunimi, sähköposti, puhelinnumero, organisaatio, ammattinimike, ruokavalio, ääni- ja/tai videotallenne, valokuvat, kyselyvastaukset sekä työpaja- ja haastattelumuistiinpanot. Näitä tietoja käytetään ainoastaan tieteellisiin tarkoituksiin.

Kerätyn tiedon analysointia, ja tieteellisen aineiston julkisiin arkistoihin tallentamista varten, tiedot käsitellään seuraavasti: Osallistujien nimet, ammattinimikkeet, sähköpostiosoitteet, ääni ja video eivät tule julkisiksi, eikä niitä voida yhdistää muihin tietoihin. Yhteen kerätyn aineiston analyysi julkaistaan tieteellisissä artikkeleissa ja muissa raporteissa, jotka ovat julkisesti saatavilla. Haastattelujen kautta kerätty ääni- ja videomateriaali poistetaan tietojen analysoinnin jälkeen.

Henkilötietojen suojaaminen

Suomen ympäristökeskus, rekisterinpitäjänä, on toteuttanut tarvittavat tekniset ja organisatoriset toimenpiteet ja vaatii niitä myös kumppaniorganisaatioilta (Ilmatieteen laitos ja Luonnonvarakeskus) sekä FINSCAPES-hankkeessa käytetyiltä kolmansilta osapuolilta.

FINSCAPES-hankkeessa kerätty aineisto säilytetään suojatuissa ja valvotuissa tiloissa ja tietojärjestelmissä. Rekisterin tiedot on suojattu luvattomalta katselulta, muokkaamiselta ja hävittämiseltä. Suojaus perustuu kulunvalvontaan, henkilökohtaisiin käyttäjätunnuksiin ja käyttöoikeuksien rajaukseen. Tietojen katselu‐ ja muokkausoikeudet on rajattu henkilöstön tehtävien mukaisesti. Tietojen häviämättömyydestä huolehditaan varmuuskopioinnilla ja fyysisillä turvamenettelyillä.

Henkilötietojen säilyttäminen

Henkilötietoja säilytetään tarvittava aika, jotta Syke voi täyttää tässä ilmoituksessa kuvatut käsittelyn tarkoitukset. Aineisto anonymisoidaan eli kaikki henkilötiedot poistetaan välittömästi käyttötarkoituksen lakattua. Arkistonmuodostamissuunnitelman mukaisesti tiedot poistetaan kymmenen vuoden kuluttua hankkeen päättymisen jälkeen.

Tutkimukseen osallistujan oikeudet

Pyrimme tässä ilmoituksessa antamaan kattavan kuvan henkilötietojen käytöstä FINSCAPES hankkeen yhteydessä. Jos jokin osa toteuttamastamme henkilötietojen käsittelystä jää kuitenkin edelleen epäselväksi, voit esittää tarkentavia kysymyksiä lähettämällä ne yhteyshenkilölle tai Syken tietosuojavastaavalle.

Sinulla on seuraavat tietosuoja-asetuksen mukaiset oikeudet

  • tietää, mihin tarkoituksiin ja miten käsittelemme henkilötietojasi
  • saada kopio käsittelemistämme henkilötiedoista
  • peruuttaa suostumuksesi milloin tahansa
  • pyytää meitä korjaamaan käsittelemiemme henkilötietojen virheelliset tai epätarkat tiedot (jos oikaisemme tietoja pyyntösi perusteella, olemme velvollisia mahdollisuuksien mukaan ilmoittamaan oikaisusta kaikille niille, joille tietoja on aikaisemmin luovutettu)
  • pyytää henkilötietojesi poistamista ja rajoittaa henkilötietojesi käsittelyä
  • pyytää tietojesi siirtämistä toiselle rekisterinpitäjälle
  • tehdä valitus valvontaviranomaiselle. Valvontaviranomainen on Suomessa tietosuojavaltuutetun toimisto (katso lisää: tietosuoja.fi).
Julkaistu 30.9.2024 klo 15.08, päivitetty 30.9.2024 klo 15.08

Aihealue:
Kohderyhmä: