Tausta
VISIO-hanke on käynnistetty vastaamaan Pohjois-Pohjanmaalla tunnistettuun tarpeeseen seurantaverkostosta, joka mahdollistaisi vihreän siirtymän vaikutusten todennuksen ilmastoon, vesistöihin ja rannikkoalueisiin.
Taustalla on, että vihreän siirtymän ja yleensäkin turvemaankäytön rannikko- ja merialueisiin kohdistuvia vaikutuksia tunnetaan vain rajallisesti. Suomen merialueiden seuranta on keskittynyt Suomenlahdelle ja Saaristomerelle ja Pohjanlahdella sekä Pohjois-Pohjanmaan rannikolla tutkimusta ja havaintoja tehdään vähän, mikä haittaa sekä alueen ympäristön tilan arvioimista että mm. kauppamerenkulkua tukevien palvelujen kehittämistä. Tällä alueella on kuitenkin merkittävästi turvemaita, mutta ympäristön seurantainfrastruktuuri puuttuu, mikä vaikeuttaa hiilinielujen ja päästöjen tarkkaa mittausta.
Lisäksi lähivuosina EU:sta on todennäköisesti tulossa seurantavelvoitteita myös merialueiden hiilenkierron seurantaan, jolloin uusi seurantajärjestelmä voi palvella tätä velvoitetta.
Kuva: Anna-Kaisa Ronkainen
Tavoitteet
VISIO-hankkeen tavoitteena on luoda Pohjois-Pohjanmaalle kattava seurantajärjestelmä (kuva 1), joka tuottaa jatkuvaa ja laadukasta tietoa alueen ilmasto- ja vesistövaikutuksista. Tämä sisältää kasvihuonekaasujen ja vesistöpäästöjen tarkkailun turvemailla ja rannikkoalueilla sekä ekosysteemivaikutusten seurannan ennallistetuilla alueilla. Pitkän aikavälin tavoitteena on mahdollistaa kestävä maankäyttö Pohjois-Pohjanmaalla ja luoda alueellinen malli, joka tukee ympäristövaikutusten seurantaa myös muualla Suomessa. Hankkeen tulokset hyödyttävät kansallisia ja kansainvälisiä ilmastotavoitteita, sekä alueen päätöksentekoa ja elinkeinoelämän kestävän kehityksen toimia.
Kuva 1. Kestävää kasvua Pohjois-Pohjanmaalle – vihreän siirtymän seurantajärjestelmän toimintakehikko.
Hanke jakautuu viiteen työpakettiin:
-
Seurantajärjestelmän perustaminen ja hallinta: Tässä työpaketissa luodaan pohja ilmasto- ja vesistövaikutusten seurannalle, mukaan lukien mittausinfrastruktuurin suunnittelu ja toteutus. Seurantalaitteet asennetaan turvemaiden ja rannikkoalueiden vesistöihin, jotta voidaan kerätä jatkuvaa tietoa vihreän siirtymän vaikutuksista Pohjois-Pohjanmaalla.
-
Maakunnallinen kasvihuonekaasuseuranta ja intensiivikohteet: Työpaketissa keskitytään Pohjois-Pohjanmaan kasvihuonekaasupäästöjen ja -nielujen mittaukseen. Seuranta kohdistuu erityisesti alueisiin, joissa turvemaiden käyttö on intensiivistä, ja tavoitteena on mitata paikallisten maankäyttötoimien ilmastovaikutuksia.
-
Vesistökuormituksenseuranta valuma- ja rannikkoalueilla: Tässä osassa kartoitetaan vesistökuormituksia sekä jokivesissä että rannikkoalueilla. Erityisesti seurataan vesistöpäästöjen muutoksia turvemailla ja turvetuotantoalueiden läheisyydessä, jotta voidaan parantaa vesistöjen tilan hallintaa ja suojelua.
-
Seuranta-aineiston hallinta ja näkyvyys: Työpaketti keskittyy kertyvän ympäristödatan hallintaan ja analysointiin. Tietoaineistojen laatua varmistetaan automaattisilla tarkistusmenetelmillä, ja data avataan alueellisesti ja valtakunnallisesti hyödynnettäväksi päätöksenteossa ja tutkimuksessa.
-
Viestintä ja sidosryhmätoiminta: Viimeinen työpaketti tukee hankkeen tulosten jakamista ja sidosryhmäyhteistyötä. Hankkeessa pyritään tiedottamaan seurannan tuloksista ja vaikutuksista sidosryhmille, mukaan lukien paikalliset yhteisöt, elinkeinoelämä ja julkinen sektori, jotta vihreän siirtymän toimet tukevat kestävää kehitystä.
Syke toimii VISIO-hankkeessa osatoteuttajana ja vastaa erityisesti rannikkojokien veden laadun jatkuvatoimisten mittausasemien perustamisesta ja seuranta-aineiston laadunvarmistuksesta. Syke kehittää myös mallin kerätyn aineiston hallintaan ja jakamiseen sidosryhmille, tutkijoille sekä muille käyttäjille. Lisäksi Syke vastaa seuranta-asemien kilpailutuksesta, hankinnasta ja laitteiston ylläpidosta, joka mahdollistaa Pohjois-Pohjanmaan vesistöjen ja ilmastovaikutusten tarkemman seurannan.
Lisätietoja
Meri- ja vesiratkaisut, kehittämispäällikkö Anna-Kaisa Ronkanen, Suomen ympäristökeskus Syke, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. +358 295 251 216
Digipalvelut, ohjelmistoarkkitehti Simo Paasisalo, ohjelmistokehitys, Suomen ympäristökeskus Syke, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. +358 295 252 144
Tutkimuslaitokset