Tiedote 5.4.2016 klo 8.23
Suomen ympäristökeskus, Turun yliopisto ja Tibiale tiedottavat 5.4.2016
Osa lukeista syö vain eläinravintoa, mutta toiset ovat hyvin moniruokaisia. Piikkilukille esimerkiksi maistuvat sienet, joista se imeskelee nesteitä. Kuva: Veikko Rinne.
Kevätauringon lämmittäessä alkavat hämähäkkieläimiin kuuluvat lukit ja valeskorpionit heräillä talvipiiloistaan. Useimmat vain muutaman millimetrin mittaiset valeskorpionit ovat viettäneet talven seitistä valmistamansa kammion suojissa esimerkiksi puun kuoren alla. Liikkeelle lähdettyään ne ryhtyvät ahneesti saalistamaan saksillaan pieniä selkärangattomia. Suurin osa lukeista taas on talvehtinut munana, mutta kevään tullen ne kuoriutuvat ja kehittyvät vähitellen kohti kesällä koittavaa aikuisuutta.
”Nyt on oivallinen aika lähteä etsimään näitä pieniä otuksia”, tutkija Annika Uddström Suomen ympäristökeskuksesta kertoo. ”Kun esimerkiksi kariketta tuo huoneenlämpöön, siellä talvehtineet valeskorpionit virkistyvät nopeasti ja lähtevät liikkeelle, jolloin ne on helpompi huomata. Myös joitain lukkeja voi jo löytää, esimerkiksi usein sienimetsässäkin vastaan tuleva täplälukki talvehtii aikuisena. Sen voi bongata esimerkiksi kannon irtonaisen kuoren alta.”
Suomen lukki- ja valeskorpionilajisto on jäänyt melko vähälle huomiolle, mutta viime vuosina niiden jännittävään maailmaan on perehdytty osana ympäristöministeriön rahoittamaa Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelmaa (PUTTE). Lukkeihin ja valeskorpioneihin keskittyneen hankkeen aikana löydettiin useita Suomelle uusia lajeja. Lopputuloksena syntyi ensimmäinen suomenkielinen kuvitettu määritysopas näistä kiehtovista hämähäkkieläimistä. Hanke toteutettiin Suomen ympäristökeskuksen ja Turun yliopiston eläinmuseon yhteistyönä.
Runsaasti kuvitettu tuhti tietopaketti
Juuri julkaistun Suomen lukit ja valeskorpionit -kirjan pääpaino on lajiosassa, jossa on monipuolisin kuvin esitelty kaikki Suomessa tavatut lajit, 16 lukkilajia ja 18 valeskorpionilajia.
Runsaan kuvituksen ansiosta niin lukkeihin kuin valeskorpioneihin on mahdollista tutustua nyt ilman erityisiä apuvälineitä. Kirjan avulla lukija pääsee katsomaan lukkia silmästä silmään ja näkee valeskorpionin mahtavat sakset lähikuvassa.
”Toivottavasti opas innostaa ihmisiä tutustumaan näihin mielenkiintoisiin lajiryhmiin”, toteaa Uddström ja jatkaa: ”Sekä lukeilla että valeskorpioneilla on monia erikoisia ominaisuuksia, kuten vaikkapa lukeilla kyky irrottaa jalkansa vaaran uhatessa. Tämä ja moni muu tiedonmurunen on koottu kiinnostavaksi lukupaketiksi, joka sopii sekä lajiharrastajalle että muuten vain luonnosta kiinnostuneelle.”
Suomen lukit ja valeskorpionit -teos on tilattavissa kirjakaupoista ympäri maan.
Lisätietoja
Tutkija Annika Uddström, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 0295 251 715
Museomestari Veikko Rinne, Turun yliopiston eläinmuseo, etunimi.sukunimi@utu.fi, puh. 02 3335 774
Linkit