Barentsin alueen kestävä vihreä siirtymä

Tausta

Vihreä siirtymä on muuttanut merkittävästi pohjoisten alueiden taloudellista merkitystä ja mahdollisuuksia. Samalla vihreä siirtymä aikaansaa sosiaalisia ja ympäristövaikutuksia, joihin liittyvien haasteiden ratkaiseminen on edellytys sille, että vihreän siirtymän taloudelliset mahdollisuudet ja hyödyt voivat toteutua.

Esimerkiksi akkujen tuotanto ja siihen liittyvä globaali tekninen kehitys ovat nopeassa kasvussa. Tuotannon kokonaiskestävyys edellyttää kuitenkin nopeaa kehitystä myös aihealueeseen liittyvässä ympäristö- ja muussa sääntelyssä. Mineraali- ja metsävaroihin kohdistuvan kasvavan paineen sekä energiainfrastruktuurin rakentamisen myötä yksi keskeisistä kysymyksistä on eri sidosryhmien huomioiminen päätöksenteossa.

Vihreän siirtymän myötä pohjoiseen luontoon ja maankäyttöön kohdistuvat paineet ovat voimistumassa, samalla kun nopeasti etenevä ilmastonmuutos kiihdyttää luontokatoa ja uhkaa useita lajeja. Luonnon monimuotoisuuden suojelulle on asetettu yhä kunnianhimoisempia tavoitteita kansainvälisissä sopimuksissa ja EU-sääntelyssä.  Luontokadon pysäyttämisen kannalta suojelualueiden lisäksi on ratkaisevaa se, mitä tapahtuu suojeltujen alueiden ulkopuolisilla talouskäytössä olevilla alueilla. Luonnon monimuotoisuutta koskevien tavoitteiden ja alkuperäiskansojen perinteisten elinkeinojen yhteensovittaminen vihreän siirtymän investointien kanssa on haaste, joka vaatii julkiselta sektorilta uusia lähestymistapoja ja innovatiivisia toimintamalleja. 

Uudessa geopoliittisessa tilanteessa Barents-yhteistyötä tehdään Norjan, Ruotsin ja Suomen kesken. 

Projektin tavoitteet ja totetutus

Projekti tukee Barentsin alueen vihreän siirtymän toimintaohjelman sosioekologista kestävyyttä sekä luonnon monimuotoisuuden ja uhanalaisten luontokohteiden suojelua Barentsin alueella vihreän siirtymän tilanteessa. Projektissa tuotetaan Barents-alueelle käytännön työkaluja kestävään investointitoimintaan sekä kartoitetaan parhaita innovatiivisia käytäntöjä vihreän siirtymän erityishaasteisiin.

Projekti jakautuu kolmeen työpakettiin:

  • Työpaketti 1: Barentsin alueen vihreän siirtymän sosioekologinen kestävyys.
  • Työpaketti 2: Kestävän vihreän siirtymän kriteerit ja ohjauskeinot: case akkumateriaaliketju. 
  • Työpaketti 3: Luonnonsuojelu ja vihreä siirtymä.

Projektissa järjestetään työpajoja sidosryhmille sekä vierailuja akkuarvoketjun eri toimijoiden luona. Lisäksi laaditaan julkaisuja ja taustaselvityksiä eri teemoihin liittyen.

Tunturimaisemaa Reisan kansallispuistosta Norjasta
© Emmi Vähä

Projekti on rahoitettu Ulkoministeriön hallinnoimalla Itämeren, Barentsin ja arktisen yhteistyön määrärahalla (IBA-rahoitus).

Yhteystiedot

Timo Jouttijärvi

Erityisasiantuntija

etunimi.sukunimi@syke.fi

 

Julkaistu 21.7.2023 klo 11.17, päivitetty 2.8.2024 klo 10.00

Kohderyhmä: