Tässä Suomen ympäristökeskuksen tutkimushankkeessa tuotetaan uutta ja kattavaa tietoa lääkeaineiden esiintymisestä ja aiheuttamista riskeistä Suomenlahdella. Suomen ja muiden Itämeren ympärysvaltioiden tavoitteena on puhdas ja hyvinvoiva meri. Eri arvioissa Itämeren tilan on kuitenkin todettu olevan laajalti huono tai tyydyttävä. Yksi Itämeren tilaa merkittävästi heikentävä tekijä ovat haitalliset aineet.
Mittauspiste meressä Suvisaariston edustalla. © Kuva: Ville Junttila
Lääkeaineet on suunniteltu parantamaan, ehkäisemään ja lievittämään ihmisten ja kotieläinten sairauksia ja niiden oireita. Lääkeaineiden hyödylliset ja parantavat vaikutusmekanismit voivat kuitenkin aiheuttaa haittaa ympäristössä. Lääkeaineet vaikuttavat eliöihin jo pieninä pitoisuuksina, ja siksi niiden rooliin ympäristön epäpuhtauksina on viime vuosina kiinnitetty entistä enemmän huomiota. Nykyiset jätevedenpuhdistusprosessit eivät poista kaikkia lääkeaineita, ja osa niistä kulkeutuu myös suoraan tai jokien kautta Itämereen. Tietoa lääkeaineiden pitoisuuksista Itämeressä on vähän ja olemassa oleva tieto on ajallisesti pirstaloitunutta.
Tutkimuksessa käytetyt passiivikeräimet. © Kuva: Ville Junttila
Hankkeessa lääkeaineita tutkitaan passiivikeräimillä. Passiivikeräin on tutkimusväline, joka viikkoja kestävän käyttöaikansa aikana kerää ympäröivästä vedestä itseensä haitallisia aineita. Kun riittävä keräysaika on kulunut, nostetaan keräimet vedestä ja toimitetaan laboratorioon, missä niihin kertyneet lääkeaineet analysoidaan.
Tulosten perusteella arvioidaan merivedessä esiintyviä keskimääräisiä lääkeainepitoisuuksia ja verrata niitä eliöille haitallisiksi tunnettuihin pitoisuustasoihin.
Hankkeen tutkimus toteutetaan Suomessa Espoon ja Helsingin rannikkovesissä, Virossa Tallinnan edustalla, ja Suomenlahden avomerellä. Tämä ulkoministeriön rahoittama hanke kestää syyskuusta 2023 marraskuuhun 2024.
Lisätietoja
Ville Junttila, tutkija,
Suomen ympäristökeskus (Syke), kiertotalousratkaisut -yksikkö
etunimi.sukunimi@syke.fi