Tausta
Vesihuollon toimintavarmuuden turvaaminen kaikissa olosuhteissa on välttämätöntä yhteiskunnan toimivuuden varmistamiseksi. Ilmastonmuutoksen oletetaan vaikuttavan Suomessa lisääntyvässä määrin myös vesihuoltoon aiheuttaen ongelmia raakaveden laadun ja vedentuotannon jatkuvuuden sekä jätevesien viemäröinnin ja käsittelyn suhteen. Vedenlaadun ongelmia aiheuttavat useimmiten tulvat, pitkät sateiset jaksot ja rankkasateet. Myös kuivuus voi aiheuttaa laatu- ja saatavuusongelmia. Muita vedentuotantoa häiritseviä tekijöitä ovat esimerkiksi hellejaksot ja routa. Ongelmia sähkönsaannissa ja sitä kautta veden tuotannossa ja jakelussa sekä jäteveden pumppauksessa ja käsittelyssä aiheuttavat erityisesti myrskytuulet, ukkonen ja tulvat. Jäteveden viemäröinnissä rankkasateet ja tulvat aiheuttavat ylivuotoja pumppaamoilla sekä viemäreiden tukkeutumista ja tulvimista. Jätevedenpuhdistamoilla ne aiheuttavat prosessihäiriöitä sekä lisäävät ohijuoksutuksia.
Talvinen meritulva Haminassa © Jari Rintala
Tavoite
Hankkeen tavoitteena on luoda kaikille vesihuoltolaitoksille avoin, ilmainen työkalu, jonka avulla vesilaitokset voivat tarkastella ilmastonmuutoksen tuomaa sopeutumistarvetta omassa toiminnassaan sekä suunnitella laitoskohtaisesti sopeutumistoimia. Työkalu ohjaa tarvittavan tiedon hankinnassa sekä tarjoaa perusteet prosessin sopeutumistarpeen arviointiin vesihuoltojärjestelmän eri vaiheissa. Arvioinnin lopputulemana syntyy laitoskohtainen sopeutumissuunnitelma.
Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä vuonna 2024 käynnistyvän ILVES 2 -hankkeen kanssa, jossa päivitetään vuonna 2012 julkaistu raportti Ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja sopeutumistarpeita vesihuoltolaitoksilla ja haja-asutuksen vesihuollossa (pdf, HELDA). ILVES 2 -hankkeessa päivitetään vuoden 2012 raportti hyödyntäen uusimpia selvityksiä ja tutkimuksia sekä käytössä olevien tietojärjestelmien seurantatietoja.
Lisätietoja
Johanna Herttuainen, Suomen ympäristökeskus Syke
etunimi.sukunimi@syke.fi